Elindult a CSOK 2.0!

Elképesztő, mi jöhet most az ingatlanpiacon!!!

Idén már felpörgött a használt lakások piaca, jövőre pedig fellendülhet az új lakások piaca is a családi otthonteremtési kedvezmény és a lakásépítés áfájának csökkentése miatt. Az új csok a használt lakások esetében jellemzően 10 százalékkal nagyobb támogatási összegeket tartalmaz, mint az eddigi. A nagy újdonság pedig a 10 millió forintos, három gyermek mellett, új lakás vásárlására vagy építésére igénybe vehető támogatás.

Mindenki lakást akar majd. Fontos változás, hogy a korábbi energiaminősítési szorzókat és a legfelső négyzetméterkorlátokat kivették a rendeletből az új lakások esetében, ami azt jelenti, hogy így még több lakás szóba jöhet a támogatásnál. Használt lakásnál viszont maradnak a korábbi korlátozások.

És meghozhatja az építkezők kedvét az is, hogy csökken a lakásépítés áfája, a magánépítkezőknél pedig bejön az a szabály, hogy a teljes áfatartalmat visszaigényelhetik legfeljebb 5 millió forintig. Az adó-visszatérítési támogatást a legfeljebb 150 négyzetméteres lakások és legfeljebb 300 négyzetméteres házak után lehet igénybe venni egy alkalommal, legkésőbb 2019 végéig.

Vagyis aki saját maga épít házat, az építéséhez megvásárolt anyagok és szolgáltatások számlájában feltüntetett áfát visszakérheti. Ez 27 százalékos áfánál azt jelenti, hogy

legalább bruttó 23,5 millióról kell számlát vinni, hogy kihasználjuk a maximális, 5 milliós támogatást.
Több ezer új lakást várnak ettől
Hogy hány új lakás és ház épül majd az áfa-visszatérítés és a kibővített csok miatt, és mennyibe kerül majd mindez a költségvetésnek, arról egyelőre a kormány is csak találgat, a Nemzetgazdasági Minisztérium mindenesetre több ezer új lakást vár az intézkedéstől.

A tárca számításai szerint 5000 új lakás építése nagyjából 100-120 milliárd forint beruházást jelentene, amely a GDP-ben megjelenítve 0,2 százalékponttal magasabb növekedést és 5-7 ezer munkahelyet hozhatna. (Annyi biztos, a program végrehajtásához jó sok pénzre szükség lesz, tekintve, hogy az új támogatás feltételeinek több mint 200 ezer olyan család felel meg már most, ahol három vagy több gyermek él.)

Folytatódik a drágulás
“A lakásépítés áfájának csökkentése a fejlesztőknek nagyobb nyereséget hozhat, emiatt több projekt jelenhet meg a piacon, ezáltal bővülhet az új lakások kínálata. Szintén hozzájárulhat az új lakások piacának élénküléséhez csok bővítése” – véli Balogh László, az ingatlan.com elemzője. Szerinte

az ingatlanárak csökkenése a következő 6-12 hónapban egyik szegmensben sem valószínű.
Ha a kormányzati intézkedések hatására nagy mennyiségben jelennek meg új lakások a piacon, azok várhatóan csak az újszerű, elmúlt 10-15 évben épült ingatlanok iránti keresletet mérsékelhetik. Az ingatlanfejlesztések beindulása tehát az újszerű lakások árnövekedését idővel fékezheti, de ez a jelenlegi kilátások szerint 2017 előtt nem valószínű.

Forrás: index.hu