Fontos változás a hitelfelvételben

Megeshet, hogy az ingatlan vásárlójának nem áll rendelkezésére elegendő tőke arra, hogy készpénzért vegye meg az ingatlant, ekkor szükségessé válik, hogy pénzt kölcsönözzön, melyet a jövőben visszafizet bizonyos idő alatt. Ekkor gyakran a vásárolni kívánt ingatlan lesz a kölcsönadó biztosítéka. Így a kölcsönadó törvényes jogot szerez az ingatlanra, a kölcsön visszafizetésének biztosítékául. Az idegen forrásból történő finanszírozás esetén a pénzt meghatározott kamatra és futamidőre kapott hitelből biztosítják.

A jövőben statisztikai alapon is meghatározható egy lakóingatlan hitelbiztosítéki értéke és a hitelező bank nem csak 90 napig fogadhatja el ezt az értékelést – egyebek mellett ezt is tartalmazza a nemzetgazdasági miniszter rendelet tervezete.

A nemzetgazdasági miniszter a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekről szóló, 1997-es pénzügyminiszteri rendeletet módosítja, a kormány honlapján megjelent tervezetben.

Az ingatlan értékbecslés során figyelembe veendő alapvető tényezők:

  • az ingatlan fajtája,
  • az ingatlan alapterülete,
  • az ingatlan tulajdoni viszonyai,
  • az ingatlanhoz kapcsolódó jogok (pl. építési jog),
  • az ingatlanhoz kapcsolódó egyéb előnyök (pl. közcélú létesítmények használati lehetősége),
  • az ingatlant terhelő vagy kiszolgáló jogok,
  • környezeti hatások (pl. közlekedési zaj, stb.).

Jelenleg egy ingatlan – például lakás, vagy lakóház – hitelfedezeti értékét három módszerrel lehet meghatározni:

  • a piaci összehasonlító adatok alapján,
  • hozamszámítással,
  • illetve költségalapú értékeléssel.

Ez egészül ki most a statisztikai alapú értékeléssel. Az adott ingatlan értékét továbbra is legalább két módszerrel kell meghatározni. (A hitelfedezeti érték leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a bank ennyiért tudná értékesíteni rövid idő alatt az adott ingatlan, az tehát alacsonyabb lehet a vételárnál. A bank ehhez méri a hitel arányát.)

Az értékelést 90 napig fogadhatja el a bank, kivéve a statisztikai alapú értékelést, amelyet tovább is elfogadhat, ha az megfelel néhány egyéb követelménynek. Így az ingatlan csak lakóingatlan lehet, annak is városban, a főváros agglomerációjában vagy pedig a balatoni kiemelt üdülőkörzetében kell lennie. További feltétel, hogy az adott településen a megelőző egy évben legalább öt lakóingatlant értékesítettek, mivel ezek statisztikai adata – az adásvétel ára – az alapja az ilyen értékelésnek.

Forras: www.napi.hu