Jó döntés-e az ingatlanbefektetés?

Egyre többek érdeklődését kelti fel a lakásbefektetés lehetősége. Ennek oka, hogy ez egy aránylag biztonságos befektetési forma, mely a növekvő lakásárak mellett a jövőre nézve jó döntés lehet. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni.

Az egyik legfontosabb kérdés a lokáció. Ehhez érdemes végiggondolnunk, hogy melyek azok a területek, amik az idők során felkapottak lettek, majd lehanyatlottak és ennek jellemzően mi volt az oka, milyen külső tényezők befolyásolták a változás.

Érdemes megnézni, hogy milyen fejlesztéseket,intézkedéseket terveznek a környékre. Egy nagyobb volumenű beruházás igencsak megváltoztathatja egy terület megítélését. A munkalehetőség kérdése hasonlóan lényeges szempont, melyet akkor is figyelembe kell venni, ha saját részre vásárolunk és akkor is, ha bérbe szeretnénk adni az ingatlant. Ez Budapesten nem annyira mérvadó kerületek szintjén, sokkal érdekesebb kérdés azonban vidéken.
Az ingatlanbefektetések kérdése meglehetősen komplikált kérdés, mely alapos utánajárást és körültekintést igényel. Annyi azonban bizonyos, hogy ha jó lokációjú ingatlant szemelünk ki, akkor túlságosan nagy meglepetés nem érhet majd minket.

Az elmúlt évek egyik legbefolyásolóbb tényezője az ingatlan piacon a túrizmus fellendülése és az apartman szállások elterjedése, főleg Budapest belvárosában.

 

Bár Budapest nem került be a világ legnépszerűbb úti céljainak top 10-es ranglistájába a látogatói szám alapján, a legnagyobb mértékben bővülő európai célállomások listáján hatodik helyezett lett, megelőzve más régiós fővárosokat, például Bukarestet és Szófiát.

A kutatás a világ 132 leglátogatottabb nagyvárosát rangsorolta a külföldi szállóvendégek létszáma és az utazók költései alapján.

A nemzetközi rangsorban idén a thai főváros, Bangkok végzett az élén, megelőzve a tavaly ötödik alkalommal első helyezett Londont. Európában London után Párizs vezet, majd Isztambul, Barcelona és Amszterdam következik a legnépszerűbb városok listájában.

A felmérés idén először azt is vizsgálta, hogy az utazók mire költenek a legtöbbet külföldi tartózkodásuk során, valamint hogy üzleti vagy magáncélból választanak-e egy adott úti célt. Míg az európai nagyvárosokban – Amszterdamban, Barcelonában, Isztambulban, Milánóban, Párizsban, Prágában és Bécsben – inkább ételre és italra szánnak nagyobb összeget az utazók, a világ top 20 városának látogatói többet költenek vásárlásra.

A jelentés szerint 2016-ban várhatóan 3,36 millió olyan látogató érkezik hozzánk, aki legalább egy vendégéjszakát tölt majd el, ez pedig 2009-hez képest ez 7,20%-os növekedést jelent. A felmérés szerint az ide utazó külföldiek kisebb része jön üzleti célból a magyar fővárosba (9%), míg a túlnyomó többség leginkább a szabadidejét tölti itt (91%), előnyben részesítve a self-service/low budget apartman szállásokat. A legkedveltebb utazási időszak a július és az augusztus. A Budapestre utazók leginkább ételre és italra költenek tartózkodásuk során (35,7%), de a vásárlásokra is szívesen szánnak pénzt (22,2%) és a helyi szolgáltatások igénybevételére is költenek (13,2%).

A fentiekből kiindulva továbbra is érdemes tehát Budapesten belvárosi ingatlanba fektetni, hiszen a növekvő rövid és hosszú távú bérleti igények miatt ez a befektetési forma tartósan  jövedelmezőnek mondható.