Újra száguld a kiadó ingatlanok piaca

Mára kijelenthetjük, hogy nem javult a helyzet a kiadó lakások piacán, amennyiben a várakozások az árak enyhülésére irányultak. A tanévkezdés óta a belvárosban szinte már nincs kiadó lakás, és a külső kerületek is drágábbak mint 2-3 éve.

A rövidtávú kiadások miatt gyakorlatilag felére került a kínált ingatlanok száma a belvárosban, a külső kerületekben pedig emelkednek az árak. Ennek fő oka az, hogy akik korábban hosszú távra adták ki lakásukat, most már inkább rövid távú lakáskiadásban hasznosítják ingatlanukat. Így azoknak a lakásoknak a 60 százaléka, melyeket néhány évvel korábban egy vagy több évre lehetett bérelni, most hiányzik erről a piacról.

Ebből szinte egyenesen következik az, hogy irreálisan magasra emelkedtek az árak. A belvárosban egészen apró garzonokat sem lehet találni 100 ezer forint plusz rezsi bérleti díj alatt. A legfőbb probléma azonban nem az ár, hanem a hiány a kínálati oldalon.

A külvárosban is masszív a kereslet

Folyamatosan nő a kereslet az elmúlt két-három évben a IV. és a XV. kerület, vagyis két külső budapesti kerület kiadó lakásai iránt. Sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ezért igen nehéz kiszolgálni az ügyfeleket.

Azzal minden albérletet keresőnek jó tisztában lennie, hogy a kiadó lakásokat a magasabb árak ellenére az első vagy a második érdeklődő ki is veszi. Nem kockáztatják, hogy ne legyen fedél a fejük felett, inkább engednek az igényekből, illetve vállalják a nagyobb költséget. Két, de legfeljebb három nap alatt minden kiadásra meghirdetett lakás megtalálja a bérlőjét.

De felmerül a kérdés: megéri napokra kiadni, amíg akár hónapokig is panghat üresen a lakás? Nem lenne megnyugtatóbb hosszútávra kiadni, egy kicsit olcsóbban, megbízható bérlőknek, akik minden hónapban fizetnek? Tényleg ennyire megéri rövid távon kiadni? A válasz egész egyszerűen: igen, ha a tulajdonos vállalja az ezzel járó plusz munkát.

Méghozzá több okból. Egyrészt a pár napos nyaralásokra sokkal többet lehet személyenként vagy lakásonként elkérni, mintha havi bérleti díjat számítanának fel. Másrészt főszezonban ez a magasabb ár is még feljebb szökik – nyáron, munkaszüneti időszakokban és ünnepekkor nagyon jó szorzókat lehet rádobni a díjakra. Harmadrészt Budapest növekvő népszerűségével a holtszezonok ideje is jócskán lecsökkent.