Pörög az ingatlanpiac!

Ha budapesti kislakása van, azonnal adja el!

Hét ingatlanból csak egy talált gazdára Magyarországon az elmúlt hat hétben, de a fővárosban ez az arány sokkal jobb: 3 eladásra sikertelenül kínált ajánlatra jut egy vétel. Tovább erősödik a befektetési célú lakásvásárlási kedv, de a nagy alapterületű lakásokra kevés a potenciális vevő – derül ki az Otthontérkép legfrissebb statisztikáiból.

Tévedés volna azt gondolni, hogy az utóbbi időszakra jellemző ingatlanpiaci élénkülés országos jelenség. Az Otthontérkép utána járt, hogy milyen ingatlanok a leginkább kelendők ma a piacon, és azok hol találhatók.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakásvásárlások mintegy harmada befektetési típusú vásárlások közé tartozik. „A kisebb alapterületű, felújított, budapesti lakások népszerűsége leginkább az elmúlt 1-2 évben tapasztalt, több okra is visszavezethető megnövekedett befektetési kedvvel magyarázható, tekintve hogy már a lakótípusú ingatlanokba való befektetéssel is akár 7-10 százalékos hozam is elérhető” – mondta Ditróy Gergely, az ingatlanpiacon a térképes információs rendszeréről ismert cég vezetője.

Az Otthontérkép másfél hónapnyi adatgyűjtés után végzett elemzései azt mutatták, hogy ma a meghirdetett ingatlanok közül minden kel el a piacon. A hat ajánlatra jutó egy értékesítés azonban a megyei bontású adatokra vettve meglehetősen nagy szórást mutat. Az ország észak-keleti és dél-keleti régiója jellemzően rosszabbul teljesít, kiugróan magas számokat produkál viszont Budapest, ahol minden harmadik meghirdetett ingatlanra jutott egy eladás. Budapestet a sorban egyébként Győr-Moson-Sopron és Fejér megye követi, a lista végén pedig Somogy, Veszprém és Vas megye áll.

Markánsan kirajzolódó jelenség, hogy a lakásokat sokkal könnyebb értékesíteni, mint a házakat. Számokban kifejezve ez annyit tesz, hogy az adatbázisban fellelhető lakásokon másfélszer könnyebb továbbadni, mint a családi házakon. Az Otthontérkép szerint ez összefüggésben állhat a már említett tendenciával, azzal, hogy a lakóhelyváltók inkább a városokat preferálják – és itt nagyobb eséllyel fordulnak elő lakások.

Az adatokból kiolvasható, hogy az eladáshoz szükséges idő és az ingatlan állapota között nincs szoros összefüggés. Ez alól kivételt a mintában fellelhető felújított ingatlanok jelentenek, melyek valamivel hamarabb cserélnek gazdát.

A piacon leginkább a kisebb alapterületű ingatlanok a kelendőbbek. Az Otthontérképen található 50 négyzetméter alatti ingatlanokat például az átlagnál 75 százalékkal nagyobb eséllyel lehet értékesíteni. Ahogy nő az alapterület, úgy csökken az eladás esélye. A 180 négyzetméter fölötti otthonok esetében tizenkettő ajánlatra már csak egy eladás jut, míg 50 négyzetméter alattiaknál háromra jut egy.

Forrás: HVG